Isoleer eerst je lichaam – niet alleen met een dikke trui!

De meest duurzame klimaatoplossing is de energie die we niet meer verbruiken. Zo komt er geen CO2 meer in de atmosfeer.. De verwarming met één graad verminderen, bespaart 6% energie en CO2. Niet één dag per jaar, maar het hele jaar door. Dat was van bij het begin in 2005 de topper van Dikketruiendag

En de dikke trui is actueler dan ooit! Omdat we in deze coronatijden binnenruimtes goed moeten verluchten en ventileren, staan ramen en deuren vaak open. We kleden ons dus best goed. Of om het met de slogan van 2015 te zeggen: isoleer eerst je lichaam! 

Ons lichaam, onze warmtebron

Ons lichaam produceert heel wat warmte. Maar bij alle tips om energie te besparen, wordt het isoleren van onze eigen warmtebron vaak over het hoofd gezien. 
We isoleren onze eigen warmtebron best zo goed mogelijk met geschikte kledij, net zoals het cruciaal is om een gebouw te isoleren om de energievraag te beperken.

Dikke truien en slimme truien

Een dikke trui helpt zeker. Wat nog beter is: kleed je in “laagjes”. Er is grote technologische vooruitgang op het vlak van ‘slimme thermische kledij’ die dun en licht is, én goed isoleert. Zo wordt de dikke trui een slimme trui. 

Thermische kledij isoleert zo goed omdat ze strak rond het lichaam past. Daardoor kan de lucht die door het lichaam opgewarmd is, moeilijk ontsnappen.  

Moderne thermische (onder)kleding kan ervoor zorgen dat de thermostaat flink wat lager kan, zonder aan comfort in te boeten. De potentiële energiebesparing is enorm.

Clo-waarde van kledij

De isolatiewaarde van kleding kan je uitdrukken aan de hand van de clo-waarde. Net zoals het EPC aangeeft hoe energiezuinig je woning is, geeft de clo aan hoe goed jouw trui het lichaam isoleert. Clo is afgeleid van het Engelse woord voor kleding nl. ‘clothes’. 

Elk kledingstuk heeft een bepaalde clo-waarde. 1 clo komt overeen met de kledingisolatie die nodig is om een rustende persoon comfortabel warm te houden bij een binnentemperatuur van 21° C.  Als je weet dat het energieverbruik van de centrale verwarming met 7 tot 10% stijgt per graad Celsius extra binnentemperatuur, dan wordt er 20 tot 30% meer energie verbruikt. 

Maar het werkt ook in de andere richting. Als we ons warmer kleden, dan kunnen we het comfortabel warm hebben bij lagere temperaturen en besparen we energie. Op die manier verdient duurzame en degelijke thermische kledij zichzelf terug. 


 

Scholen aan de slag op Dikketruiendag