Contacteer ons
Departement Leefmilieu, Natuur en Energie
Groen, planten en beestjes geven ons rust, zuurstof en laten ons even ontsnappen aan de beperkingen door het coronavirus. Onze toppers van 2020 en 2018 zijn actueel, maar er is meer…
Er is een wisselwerking tussen klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit. Biodiversiteit gaat over een sterke mix van plant- en diersoorten op onze planeet. Door de opwarming van de aarde en andere menselijke factoren komen planten en dieren in de problemen of sterven ze uit. Dat leidt tot een verlies aan biodiversiteit.
Zo haalt een bos, moeras of ander levendig stukje natuur CO2 uit de atmosfeer en zorgt het voor verkoeling. Een biodiverse omgeving kan Vlaanderen dus helpen om op natuurlijke wijze aan CO2-reductie te doen. Zowel met kleine als grote acties kunnen we iets doen.
Zorgen voor minder beton en meer planten, struiken of bomen verhoogt de biodiversiteit. Groenvoorziening en ruimte voor waterpartijen heeft bovendien een positief effect op de gevolgen van de klimaatverandering in een bebouwde omgeving, het werkt prima tegen ‘hittestress’. Met het begrip ‘frisgroen’ zet Dikketruiendag de functies van groen in de kijker.
Frisgroen zorgt namelijk voor koelte en schaduw bij hittepieken, en zorgt er ook voor dat water beter vastgehouden wordt bij droogte. Daarnaast zorgt een levende bodem voor betere en gecontroleerde infiltratie bij hevige regenval. Daarom herhalen we de oproep ‘ruil grijs voor frisgroen’. Ook hier kunnen we met kleine en grote acties aan de slag.
Ideeën voor ontharding: www.vlaanderenbreektuit.be.
Bekijk in volgende filmpje hoe Frank Deboosere het effect van ‘frisgroen’ op onze steden verklaart,
Voor al wat vliegt:
Voor al wat kruipt:
Voor al wat zwemt:
Als school meer inspiratie nodig?
Als bedrijf of organisatie meer inspiratie nodig?