Zuinige toestellen

Zorgen dat koelkasten en diepvriezers perfect sluiten, is een ideale manier om energie te besparen, zonder dat je aan comfort inboet.

Zuinige elektrische toestellen aankopenElke dag werken we op de computer, kopiëren we, printen we. Alle toestellen die we daarvoor nodig hebben, verbruiken energie. Om ons energieverbruik minimaal te houden, kunnen we daarom het best zo veel mogelijk energiezuinige toestellen gebruiken

Laat u leiden door energiekeurmerken bij de keuze van elektrische apparatuur.

Het Energy Star-label stelt eisen aan het energieverbruik en apparatuur met dit label moet beschikken over energiebeheeropties.

Het GEEA-label is strenger dan het Energy Star-label. Apparaten met het GEEA-label behoren tot de 30% zuinigste modellen op de markt.

Huishoudapparaten moeten in België een energielabel dragen. Aan de hand van het geschatte verbruik krijgt een toestel een letter van A tot G. Toestellen met een A-label zijn het zuinigst. A-label-apparaten worden ook nog onderscheiden: zo zijn A++-toestellen nog zuiniger dan andere A-toestellen.

In koelkasten en diepvriezers hoort het pikkedonker te zijn. Slecht sluitende deuren zorgen voor massaal energieverlies. Controleer op kieren en ontdooi de toestellen regelmatig. Zo gaan ze een stuk efficiënter werken! En uiteraard betekent minder energie ook minder CO2!

NIEUW: Computers: een laptop verbruikt minder dan een desktop

Een desktop in werking verbruikt 112 Watt en in standby ongeveer 2,2 Watt. Als je de desktop dagelijks één uur gebruikt, kost je dat 50 kWh of € 11. Naar boven Een laptop is zuiniger. Die verbruikt zo’n 18 Watt in gebruik en 1,4 Watt in standby. Is de laptop elke dag één uur in gebruik, dan kost dat jaarlijks 13 kWh, ofwel € 5,60.