Brochures en links

Brochures i.v.m. rationeel energiegebruik in scholen en links naar relevante websites.

Isolatie: eerst het lichaam, dan het huis (school)

Thermisch ondergoedEr zijn bibliotheken vol geschreven over het belang van isolatie voor woningen en over het rendement van verwarmingstoestellen. Maar over het besparingspotentieel van kleding wordt in wetenschappelijke en technische studies met geen woord gerept.
Op de website 'Lowtech Magazine' vind je voldoende argumenten om deel te nemen aan Dikke-truiendag, niet met een dikke trui maar met thermische onderkleding, mutsen, kousen en handschoenen.


Top TenVia Topten kan u snel en gemakkelijk de meest energiezuinige producten en diensten vinden voor school, thuis en op kantoor.

 

 


Rationeel energiegebruik: energiezorg in scholen

Energiezorg in scholenDeze brochure is de eerste in een reeks van vijf over rationeel energiegebruik in scholen en is bedoeld voor directeurs en energiecoördinatoren. Je vindt er algemene informatie en tips om je school energievriendelijker te maken. Hoe start je een energiezorgsysteem op, wat is het nut van een energieboekhouding en hoe houd je die bij, wat leveren energieaudits op... De brochure sluit af met een aantal richtlijnen rond duurzaam bouwen en met een praktijkvoorbeeld van een energievriendelijke school. Deze brochure geeft een algemeen kader, de andere vier brochures behandelen specifieke onderwerpen: verlichting, isolatie en ventilatie, verwarming en passiefscholen.

Bestel deze gratis brochure via de publicatiedatabank van de Vlaamse Overheid.
 


Verwarming in scholenDeze brochure hoort thuis in een reeks van vijf over rationeel energiegebruik in scholen en is bedoeld voor directies en energiecoördinatoren. Je vindt er een overzicht van verwarmingssystemen en systemen voor sanitairwarmwater en hoe je je school energiezuinig kan verwarmen.

Bestel deze gratis brochure via de publicatiedatabank van de Vlaamse Overheid.
 


Verlichting in scholenDeze brochure hoort thuis in een reeks van vijf over rationeel energiegebruik in scholen en is bedoeld voor directies en energiecoördinatoren. Deze publicatie gaat specifiek over verlichtingstechnologieën en somt een aantal besparingsmogelijkheden op. Verder kan je onder andere lezen hoe twee scholen concreet te werk zijn gegaan bij de installatie van een nieuw verlichtingssysteem en wat de gerealiseerde energiewinsten waren.

Bestel deze gratis brochure via de publicatiedatabank van de Vlaamse Overheid.
 


Brochure Isolatie en Ventilatie in scholenDeze brochure hoort thuis in een reeks van vijf over rationeel energiegebruik in scholen en is bedoeld voor directies en energiecoördinatoren. Ze beschrijft verschillende isolatiematerialen met hun voor- en nadelen. Vervolgens komen ook een aantal ventilatiesystemen aan bod en vind je er twee praktijkvoorbeelden van renovaties.

Bestel deze gratis brochure via de publicatiedatabank van de Vlaamse Overheid.
 


PassiefscholenDeze brochure hoort thuis in een reeks van vijf over rationeel energiegebruik in scholen en is bedoeld voor directies en energiecoördinatoren. Je vindt er specifieke uitleg over passiefscholen: wat zijn de basiscriteria, wat zijn de kosten en baten van passiefscholen... De publicatie eindigt met een bespreking van een aantal passieve gebouwen in Luxemburg, Duitsland en België.

Bestel deze gratis brochure via de publicatiedatabank van de Vlaamse Overheid.
 


Achtergrondinformatie

Interview met Jean-Pascal van Ypersele, klimatoloog aan de UCL en ondervoorzitter van het IPCC: 'Nog discussiëren met klimaatsceptici is tijdverspilling'  (bron: www.mo.be  - Mondiaal nieuws)