Isoleren

Warmwaterleidingen in niet-verwarmde ruimtes isoleren is een ideale manier om energie te besparen, zonder dat je aan comfort inboet.

Geef energieverlies de leiding nietStel dat je een leiding hebt van 3,37 cm buitendiameter. Wist je dat, wanneer deze leiding door een onverwarmd vertrek loopt, je in een normale winter het equivalent van 41 liter stookolie per strekkende meter verliest? Is diezelfde leiding daarentegen geïsoleerd met een laag van 3 cm dikte met een isolatiemateriaal van goede kwaliteit, dan verlies je slechts het equivalent van 6 liter stookolie. Het isoleren van leidingen waar warm water doorstroomt (zowel verwarmings- als warm water- leidingen) beperkt dus belangrijke warmteverliezen.

Het isoleren van warmwaterleidingen heeft vooral zin in niet-verwarmde ruimtes zoals technische ruimten, gangen, kelders, zolders, bergruimten en garages. Isoleer warmwaterleidingen in onverwarmde ruimtes zoals zolders en kelders en geef energieverlies geen kans.

NIEUW: Radiatorfolie

Een radiator straalt naar alle kanten warmte uit, dus ook naar de achterliggende muur. Die kan heel wat warmte opnemen, die verloren gaat via de buitenmuur. Door radiatorfolie aan te brengen, kan je dat verlies doeltreffend beperken.

Kieren en spleten zijn enorme bronnen van warmteverlies omdat ze er voor zorgen dat er meer koude lucht naar binnen komt dan we nodig hebben voor ventilatie. Deze koude lucht moet bovendien opgewarmd worden waardoor de stookkosten veel hoger liggen dan nodig.

Door aan de slag te gaan met tochtstrips en -borstels, kitten, dampschermen en andere tochtwerende materialen, die vlot verkrijgbaar zijn bij doe-het-zelf zaken, kan je gebouwen luchtdicht maken. Dit wil zeggen dat er geen kieren en spleten meer zijn waarlangs de koude lucht ongecontroleerd naar binnen kan komen.

Uiteraard is het wel belangrijk om op een gecontroleerde manier en in functie van de behoeften ruimten te ventileren. Dit doe je bijvoorbeeld door twee à driemaal per dag je vensters een kwartiertje open te zetten (en de verwarming uit). Zo heb je voldoende verse lucht binnen en zal de koude lucht onmiddellijk verwarmd worden door de warmte die in de muren zit opgeslagen.

NIEUW: Koudegevoel wegwerken

Isolatie is erg belangrijk om de warmte binnenskamers te houden. In een slecht geïsoleerd gebouw met centrale verwarming vormen er zich luchtdrukverschillen tussen de verschillende kamers. Hierdoor ontstaan luchtverplaatsingen die een koudeGEVOEL teweegbrengen. Goed isoleren betekent dus: weinig luchtstromen, minder rillingen, een aangenamer gevoel!