Energiezuinige kookgewoonten

Energiezuinig koken is een ideale manier om energie te besparen, zonder dat je aan comfort inboet.

Energiezuinige kookgewoontenIn de keuken wordt er heel wat energie gebruikt voor het bewaren, klaarmaken en opwarmen van voedsel. Door enkele eenvoudige tips systematisch toe te passen kan je een gunstig effect op je energieverbruik realiseren.

1. Gebruik altijd een deksel op je kookpotten en liefst een goed passend exemplaar. Zo verbruik je tot 50% minder energie en win je tijd.

2. Investeer in een goede snelkookpan. Ook daarmee kan je heel wat tijd en energie winnen.

3. Elektrische kookplaten kan je enkele minuten voor het einde van de bereiding uitzetten aangezien ze nog vijftien minuten na het uitschakelen warm blijven.

4. Om kleinere porties op te warmen is de microgolf perfect. Microgolven dringen snel door de eerste 2 à 3 cm. Voor grotere porties is een oven geschikter.

5. Gebruik een thermoskan voor het warmhouden van koffie of thee in plaats van het warmhoudplaatje van de koffiezetmachine. De gewoonte om het warmhoudplaatje van de koffiezet aan te laten staan verbruikt 15 tot 20 kWh per jaar.

6. Verwijder het ijslaagje in de koelkast en de diepvriezer. Als er een ijslaag van 2 mm op het koelelement zit, verbruikt de koelkast 10% meer stroom.

7. De ideale temperatuur in de koelkast is 5 graden celsius. Een lagere temperatuur heeft geen zin.