Educatief materiaal voor het secundair onderwijs

Op deze pagina vind je allerlei materiaal om de Dikketruiendag in het secundair onderwijs educatief te omkaderen.

 

Concreet lesmateriaal ontwikkeld door leerkrachten en gedeeld via klascement. Neem gauw een kijkje.

 

MOS-energiekoffer

De MOS-energiekoffer zit boordevol inventarisatiemateriaal waarmee de leerkracht, samen met de leerlingen, de energietoestand van de school kan doorlichten.  Geschikt voor alle leerlingen van het secundair onderwijs in de verschillende studierichtingen (ASO/KSO/TSO/BSO) . Ontleen de MOS-energiekoffer via je provincie.

MOS schoollogoWest-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen

Antwerpen

Limburg

Vlaams-Brabant

 


MOS-inspiratie klimaat

MOS schoollogo

Op de website van MOS-West-Vlaanderen vind je actiefiches en websites met als thema klimaat.

 

 

 


film Vincent

De 17-jarige Vincent is een geboren wereldverbeteraar die de groene revolutie predikt. Hij jaagt zijn familie de gordijnen in doordat hij koste wat het kost hun ecologische voetafdruk wil verkleinen. Hij heeft alles over voor zijn idealen en dat brengt hem op een drastisch idee. Vincents impulsieve, Franse tante NICOLE neemt hem mee op een reis door Frankrijk om hem op andere gedachten te brengen maar Vincent heeft andere plannen...

Bekijk de trailer


Creëer je eigen scenario voor een koolstofarme maatschappij in 2050

My2050 is een interactieve, educatieve webtool om je eigen scenario te creëren voor een koolstofarme maatschappij in 2050. Zo te gebruiken in de 3de graad secundair onderwijs. De tool is ook beschikbaar in het Frans en het Engels. Op die manier kan hij ook gebruikt worden in het vreemdetalenonderwijs.


Climate Challenge

Climate challengeHoe komt het dat het klimaat verandert, wat zijn de gevolgen, wat kunnen we er aan doen? Ontdek het op Climate Challenge. In woord en beeld!
Leerkrachten van de tweede en derde graad secundair onderwijs kunnen op de lerarenpagina inspiratie op doen om de klimaatproblematiek vanuit een frisse en vernieuwende invalshoek te bekijken.


Klimaat.be

Belgische federale site  over klimaatverandering


Artikels over het stijgen van zeespiegel aan de Belgische kust.

Hier vind je artikels over het stijgen van de zeespiegel die gebruikt kunnen worden in de lessen aardrijkskunde, fysica, biologie en wiskunde. Vooral voor 3de graad SO. 

Klimaatrapport 2015: klimaatverandering in Vlaanderen en België

De stijging van de Belgische zeespiegel in cijfers (Bron: www.vliz.be)

Zeespiegelstijging: moeten we vrezen voor natte voeten? (Bron: www.vliz.be)

Een veilige kust, ook in de toekomst (Bron: www.vliz.be)

Fauna en flora in een opwarmende Noordzee (Bron: www.vliz.be)

Wordt de Belgische kust op termijn in tweeën gedeeld? (www.deredactie.be, 10/4/2015)

Het groot barrièrerif doodverklaard: het ziet eruit als doodverklaard (www.deknack.be 17/10/2016)


Achtergrondinfo voor leerkrachten over het smelten van het zeeijs (KMI)

Lees het artikel over het smelten van het zeeijs hier.

 


Lestips windenergie

 

greenpeace   Greenpeace Nederland ontwikkelde lestips over windenergie    bruikbaar in de vakken Maatschappijleer, Economie, Biologie, Aardrijkskunde, Techniek, Creatieve vakken, Natuurkunde en Wiskunde.

 

 

 


In de weer voor het klimaat

WWF In de weer voor het klimaatKlimaatverandering? Iedereen praat erover. Maar wat kan je er op school aan doen? Met het educatieve dossier van WWF  ‘In de weer voor het klimaat!’ kan je meteen aan de slag, samen met leerlingen van 9 tot 14 jaar.

 


Weer, klimaat en natuur

Weer Klimaat NatuurIn samenwerking met Uitgeverij Abimo en MOS en met steun van de Vlaamse Overheid werkte Natuurpunt een educatief pakket uit voor het secundair onderwijs. Deze modules zijn vrij te gebruiken. Je kan ze downloaden via de lespakkettenpagina op de website van Natuurpunt.

 


Voetzoekers Junior

Voetzoekers Junior WWFMet Voetzoekers Junior van WWF ontdekken leerlingen van 10 tot 14 jaar spelenderwijs de geheimen van de ecologische voetafdruk en berekenen ze de voetafdruk van de klas. Via actiekaarten worden haalbare acties voorgesteld om de klasvoetafdruk te verkleinen.

 


Energiedoos

EnergiedoosDe "Energiedoos" van WWF is een educatief pakket voor leerlingen van 9 tot 14 jaar. Het wil de kinderen bewustmaken van de gevolgen van (overmatig) energiegebruik en hen aanzetten om nu en later spaarzaam met energie om te springen.
Dat gebeurt met een reeks van 20 experimenten die de leerlingen duidelijk maken wat 'hernieuwbare energie' en een 'verstandig energiegebruik' precies betekenen.
Voor de leerkrachten is er de brochure 'Energie in vraag gesteld' met heel wat achtergrondinfo.


Voetzoekers

Voetzoekers WWFBij ‘Voetzoekers’ kunnen klassen uit het secundair onderwijs hun ecologische voetafdruk online berekenen met een  calculator. Met de simulator kan men dan nagaan wat de invloed van verschillende acties op de voetafdruk van de klas zal zijn. Klassen kunnen zich dan engageren om die acties echt te gaan uitvoeren. Al de deelnemende klassen krijgen een eigen pagina op de campagnewebsite waar ze al hun leuke acties in de kijker kunnen zetten. Op de ‘lerarenpagina’ vind je hoe je je klas moet registreren en een uitgebreide lerarenhandleiding.


 Energiegenie

EnergiegenieDe website EnergieGenie helpt je met je werkstuk en spreekbeurt over energie. Je vindt er antwoorden op al je energieke vragen. Hoe bespaar je energie? Wat is er mis met CO2? Je leert het allemaal op EnergieGenie!

 


Drie overzichtelijke posters over de klimaatverandering

Infoposters 11-11-111. De klimaatverandering graad per graad. Wat gebeurt er met de aarde per graad opwarming?
2. Partners van 11.11.11. Wereldwijd in actie rond klimaatopwarming
3. Kies voor het klimaat in je dagelijkse leven. Je kan zelf heel wat doen om je CO2-uitstoot te verminderen.

Download de infoposters (Bron: www.11.be)
pdf bestandinfoposter-klimaatverandering-graad-per-graad-111111.pdf (2.99 MB)

 


Interactieve spelletjes i.v.m.:


Wij verbruiken! Zij betalen?

Klimaatactie 11-11-11Doelgroep: 1ste graad ASO, TSO, BSO en 2 en 3de graad ASO.
In verschillende modules (samen goed voor min. 2 lesuren) wordt dieper ingegaan op telkens een ander aspect van de klimaatcampagne van 11.11.11: oorzaken en gevolgen van klimaatverandering, getuigenissen uit het Zuiden, belangrijke spelers op het klimaatveld, wat zijn mogelijke oplossingen, wat zijn valse oplossingen, wat zijn de politieke eisen van 11.11.11, wie speelt een rol, wat kunnen leerlingen zelf doen,... En dat aan de hand van verschillende interactieve werkvormen en audiovisueel materiaal. De rode draad is "klimaatrechtvaardigheid".
http://www.11.be/kom-in-actie/op-school/secundair/item/lesmap-wij-verbruiken-zij-betalen-vernieuwd.