Educatief materiaal voor het basisonderwijs

Op deze pagina vind je allerlei materiaal om de Dikketruiendag in de basisschool educatief te omkaderen.

 

concreet lesmateriaal voor het kleuteronderwijs  ontwikkeld en gedeeld door leerkrachten via klascement.

 

concreet lesmateriaal voor het  lager onderwijs  ontwikkeld en gedeeld door leerkrachten via klascement.

 

Energiewijs

Energiewijs is een onlinecomputerspel dat kinderen wil sensibiliseren om energie te besparen, zowel door dagelijkse gewoontes te wijzigen als door duurzame investeringen te doen. Dit puzzelspel bestaat uit tien levels, voor woningen en scholen, die oplopend zijn in moeilijkheidsgraad. Daarnaast bevat het twee actiemini-games

MOS-Energiekoffer

 

 

Ontleen een MOS-energiekoffer en ga met je klas op onderzoek uit. Geschikt voor het 4de, 5de, en 6de leerjaar lager onderwijs.

Ontleen hem via de provinciale MOS-begeleiders. Klik op je provincie voor meer info.

MOS schoollogoWest-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen

Antwerpen

Limburg

Vlaams-Brabant

 


CO2-calculator voor scholen

 MOS schoollogo  MOS Vlaams-Brabant ontwikkelde speciaal voor scholen de CO²-calculator om op CO²calculatoreen gemakkelijke manier de CO²-uitstoot te berekenen en op basis daarvan gerichte acties te ontwikkelen.

 

 

 


Kamishibai-verhaal over de klimaatopwarming: Terra is ziek

MOS schoollogoKamisihibai-verhalen zijn geschikt voor kleuters en de eerste graad van het terra is zieklageronderwijs. MOS Vlaanderen ontwikkelt kamishibai-verhalen met aandacht voor duurzame ontwikkeling (kaMOShibai). Aan de hand van het verhaal leren de leerlingen nadenken over milieu- en ontwikkelingsthema's. Elk verhaal bevat bruikbare sleutelvragen waarmee de leerkracht zo aan de slag kan. Terra is ziek gaat over de klimaatopwarming. Ook beschikbaar in het Frans en het Engels.

 


Klimaatbendes

MOS schoollogoOm de opwarming van de aarde tegen te gaan is één dag actie voeren een goed begin, maar er is meer nodig. Daarom ontwikkelde MOS Vlaanderen een klimaattraject op maat van de basisscholen: de klimaatbendes. MOS biedt de school een persoonlijke MOS-begeleider aan die samen met de school een traject op maat uitstippelt en dit helemaal gratis.

 

 


Educatief materiaal over de poolgebieden

De International Polar Foundation heeft verschillende pedagogische dossiers samengesteld voor leerkrachten. Ze behandelen verschillende onderwerpen als hulp voor de leerkrachten om thema's zoals de poolgebieden, het klimaat, de klimaatverandering, energie en biodiversiteit aan te gaan met hun leerlingen. De dossiers zijn vooral bestemd voor leerkrachten van de derde graad van het basisonderwijs (10-12 jarigen) en leerkrachten wetenschappen en aardrijkskunde van het secundair onderwijs. Ook beschikbaar in het Frans en Engels, ideaal voor het vreemdetalenonderwijs of CLIL


Liedje: "IJSBEER" (radio Oorwoud)

ijsbeer        Liedje "ijsbeer" bekijken.

 

 

 


Achtergrondinfo voor leerkrachten over het smelten van het zeeijs 

De gevolgen van het smelten van het zeeijs eenvoudig uitgelegd vind je hier.


Drie overzichtelijke posters over de klimaatverandering

Infoposters 11-11-111. De klimaatverandering graad per graad. Wat gebeurt er met de aarde per graad opwarming?
2. Partners van 11.11.11. Wereldwijd in actie rond klimaatopwarming
3. Kies voor het klimaat in je dagelijkse leven. Je kan zelf heel wat doen om je CO2-uitstoot te verminderen.

Download de infoposters (Bron: www.11.be)
pdf bestandinfoposter-klimaatverandering-graad-per-graad-111111.pdf (2.99 MB)


Schooltv - Het broeikaseffect

BroiekaseffectHet broeikasteffect en de oorzaken hiervan in een animatiefilmpje.

 

 

 

 


Lesvoorbereiding Dikketruiendag - gratis te downloaden

dikketruiendag-wolloDjapo maakte een lesvoorbereiding rond Dikketruiendag.

 

 


Interactieve spelletjes i.v.m.:


Doe de klik

Doe de klikDit project over energiebesparing is opgebouwd rond 8 energietips die tijdens het schooljaar op verschillende manieren worden aangebracht bij kinderen tussen 6 en 12 jaar.
Registreer je nu op de website http://www.averbode.be/doedeklik en download het gratis lesmateriaal per graad en de klaskalender van het project.
 


In de weer met striphelden

WereldlesideeHet klimaat warmt op, dat weten we. Maar dat betekent ook: meer regen waar het normaal droog is, droger waar het nat was. Dat heeft invloed op hoe en wat we gaan eten, hoe we gaan wonen, hoe we ons kleden, ...
De leerlingen maken een stripverhaal waarin ze deze 'weer-wendingen' zelf gaan uittekenen. Zo krijgen ze de klimaatverandering in de vingers.
Djapo biedt met 'Wereldlesidee' een lesvoorbereiding, lesmateriaal, achtergrondinfo en links i.v.m. het thema 'Weer' voor leerlingen van de 1ste graad lager onderwijs.


Over lege winkelrekken en andere weerberichten

WereldlesideeGroenten en fruit in onze winkels, gelijk van waar, gelijk wanneer en altijd alle soorten. We zijn dat natuurlijk gewoon, maar zo 'natuurlijk' is dat niet. De groei van groenten en fruit is afhankelijk van de regio, het klimaat, het seizoen. Omdat we daar wat van vervreemd zijn, gaan de leerlingen terug op zoek naar de precieze levenscyclus van de groente en het fruit.

Ze leren onderweg ook dat de klimaatveranderingen een invloed (zullen) hebben op deze cyclus. Overstromingen en droogte zullen het aanbod meer en meer bepalen. De leerlingen zoeken uit wat goede oplossingen hiervoor zijn.

Djapo biedt met 'Wereldlesidee' een lesvoorbereiding, lesmateriaal, achtergrondinfo en links i.v.m. het thema 'Weer' voor leerlingen van de 2de graad lager onderwijs.


Het klimaat: onder ons gezegd en gezwegen

WereldlesideeVan Kyoto tot Cancún, 1997 tot nu, het aantal 'klimaattoppen' is niet meer bij te houden. En niet altijd met veel succes. Maar wat gebeurt er precies op zo'n top? Zegt iedereen wel wat ie echt denkt? Wie heeft de meeste macht? En is de debatleider wel zo neutraal?

Deze les stoomt de leerlingen klaar om op en top in orde te zijn voor de top. Ze leven zich in 4 personages in, uit 4 landen. Het publiek zit in spanning te luisteren en denkt er het zijne van ...

Djapo biedt met 'Wereldlesidee' een lesvoorbereiding, lesmateriaal, achtergrondinfo en links i.v.m. het thema 'Weer' voor leerlingen van de 3de graad lager onderwijs.


In de weer voor het klimaat

WWF In de weer voor het klimaatKlimaatverandering? Iedereen praat erover. Maar wat kan je er op school aan doen? Met het educatieve dossier van WWF  ‘In de weer voor het klimaat!’ kan je meteen aan de slag, samen met leerlingen van 9 tot 14 jaar.

 


Weer, klimaat en natuur

Weer Klimaat NatuurIn samenwerking met Uitgeverij Abimo en MOS en met steun van de Vlaamse Overheid werkte Natuurpunt een educatief pakket uit voor het basisonderwijs.  Deze modules zijn vrij te gebruiken. Je kan ze downloaden via de lespakkettenpagina op de website van Natuurpunt.

 


Voetzoekers Junior

Voetzoekers Junior WWFMet Voetzoekers Junior van WWF ontdekken leerlingen van 10 tot 14 jaar spelenderwijs de geheimen van de ecologische voetafdruk en berekenen ze de voetafdruk van de klas. Via actiekaarten worden haalbare acties voorgesteld om de klasvoetafdruk te verkleinen.

 


Energiedoos

EnergiedoosDe "Energiedoos" van WWF is een educatief pakket voor leerlingen van 9 tot 14 jaar. Het wil de kinderen bewustmaken van de gevolgen van (overmatig) energiegebruik en hen aanzetten om nu en later spaarzaam met energie om te springen.
Dat gebeurt met een reeks van 20 experimenten die de leerlingen duidelijk maken wat 'hernieuwbare energie' en een 'verstandig energiegebruik' precies betekenen.
De energiedoos is uitgeput en kan niet meer besteld worden, maar je kan wel de experimenten downloaden.


Energiegenie

EnergiegenieDe website EnergieGenie helpt je met je werkstuk en spreekbeurt over energie. Je vindt er antwoorden op al je energieke vragen. Hoe bespaar je energie? Wat is er mis met CO2? Je leert het allemaal op EnergieGenie!

 


Luisterboek "De Groene IJsbeer"

Cover de groene ijsbeerDat ijsberen niet groen zijn, weet iedereen. Maar in het luisterboek De Groene  IJsbeer is dat toch het geval. Hoe dat komt, en wat pinguïns, dierensmokkelaars, top-koks, ware liefde en een grote boze wolf hier mee te maken hebben, ontdek je in dit knotsgek, super spannend en sprookjesachtig avontuur. De Groene IJsbeer GROENE IJSBEER, een spannend luisterverhaal over het klimaat

___________________________________________________________________________________________________________