Goede voorbeelden - scholen

Schoolstraat

Atheneum Wispelberg in Gent profileert zich als een fietsvriendelijke school. Om haar leerlingen veilig naar school te loodsen, heeft de school een aantal jaren gelden van de Wispelbergstraat een Schoolstraat gemaakt. Gerrit De Neef, leerkracht geschiedenis en gemachtigd opzichter, zorgt er samen met ouders en collega’s voor dat auto’s bij schooltijd niet door de Wispelbergstraat rijden. Zo waakt hij over de veiligheid van fietsers en voetgangers.

In de donkere wintermaanden controleren de leerkrachten en opvoeders de fietsverlichting en de remmen. Wie perfect in orde is, krijgt een waardebon voor het schoolwinkeltje. Ook de leerlingenraad van de eerste graad heeft rond verkeersveiligheid gewerkt: de leden van de raad deelden fietshelmen uit aan leerlingen die zonder helm naar school fietsen, en ze spraken fietsende leerlingen zonder helm aan. Voor dit initiatief kreeg de school ondersteuning van de provincie Oost-Vlaanderen.

Meer info over het inrichten van een Schoolstraat vind je op www.paraatvoordeschoolstraat.be

Fiets-deel-project en Pimp-je-fiets-actie

GBS De Vlindertuin uit Herzele heeft een actieve MOS-werkgroep op school. Een brede groep van directie, leerkrachten, medewerkers en leerlingen zet zich in voor een duurzame wereld. Zo nam ze al deel aan een “ik-deel-project" rond fietsen en organiseerde ze een pimp-je-fiets-actie voor de kleuters.

Fietsvloot en fietsatelier

Het Miniemeninstituut in Leuven beschikt over een heuse fietsvloot met een 24-tal fietsen die voor alle verplaatsingen in Leuven gebruikt worden.  De school zet een fietsatelier op poten om de schoolfietsen zo professioneel mogelijk te onderhouden. Via (vakoverschrijdende) projecten en acties brengt de school haar leerlingen de basiscompetenties bij om dit zelf te doen.

schoolstraat
kleuter pimpt fiets
Pimp-je-fiets-actie
fietsvloot
Fietsvloot